ACTE INAUGURAL
3/4 DE MIL·LENNI

S’ENCETA L’ANY COMMEMORATIU
3/4 DE MIL·LENNI. CONSOLAT DE MAR

Aquest 24 d’octubre el Teatre-Auditori de Tortosa ha acollit l’acte inaugural de l’any commemoratiu 3/4 de mil·lenni. Consolat de Mar, que celebra dues grans efemèrides per Catalunya: els 750 anys del naixement del Consolat de Mar i la recopilació del Llibre de les Costums de Tortosa, que inclou els Costums de la Mar.

L’ocasió, oberta tant a entitats com al públic general, ha reunit autoritats com el Molt Hble. Sr. Pere Aragonès, president de la Generalitat; la Hble. Sra. Gemma Ubasart, consellera de justícia; la Il·lma. Sra. Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa; l’Excm. Sr. Jordi Domingo, cònsol major del Consolat de Mar i l’Excma. presidenta de la Cambra de Comerç, la Sra. Mònica Roca.

 

El cònsol Jordi Domingo ha esmentat que l’objectiu de l’esdeveniment era presentar el conjunt d’accions previstes des d’ara fins a la tardor de 2023 amb la intenció d’obrir el Consolat de Mar a la societat catalana.

Aquestes accions, de caràcter molt divers, giren entorn de 3 eixos principals:

Passat

Explicar la història gairebé mil·lenària de l’ens, pioner en el foment de la mediació i la resolució alternativa de conflictes, i les seves contribucions universals.
Així, hi ha planejats: una exposició itinerant, la creació d’un videojoc interactiu per acostar el Consolat de Mar a les noves generacions, combinant joc i aprenentatge, i que els jugadors experimentin en primera persona els reptes del comerç marítim de l’època; la celebració d’una acció gastronòmica amb la complicitat de grans cuiners i restaurants nacionals basada en els plats que cuinaven els nostres avantpassats a partir del receptari dels ¾ de mil·lenni; i, per últim, l’elaboració de material pedagògic destinat a les escoles.

Present

Difondre la institució viva d’avui, com a referent nacional i internacional de la mediació en l’àmbit econòmic, empresarial i social.
En aquesta línia, està previst el rodatge d’un film documentari dirigit a televisió perquè el públic general conegui la tasca secular del Consolat de Mar i el seu paper en l’inici de la globalització.

Futur

Treballar per establir noves relacions internacionals amb institucions, empreses i països d’Europa i del món, tot aprofitant la riquesa cultural, empresarial i diplomàtica del passat.
Per això s’organitzaran simpòsiums universitaris i congressos internacionals per estendre la consciència del llegat valuosíssim del Consolat en matèries com el dret marítim internacional, el llenguatge administratiu, la funció de l’advocacia o la protecció dels drets de la ciutadania.

L’actriu ebrenca Càrol Rovira ha estat l’encarregada de conduir aquesta vetllada marcada per la música. Entre parlaments i càpsules de vídeo, la gran veu catalana Marina Rossell ha interpretat tonades icòniques acompanyada d’artistes d’arreu dels Països Catalans i de la Mediterrània com a representants de molts dels territoris que van tenir Consolat de Mar: el tortosí Arturo Gaya, el valencià Carles Dénia, la mallorquina Joana Gomila, l’alguerès Davide Casu o el trio araboccità Anda-lutz.

L’esdeveniment ha finalitzat amb la intervenció del president Aragonès. Referint-se a l’any commemoratiu 3/4 de Mil·lenni. Consolat de Mar com a una de les celebracions de la Generalitat d’enguany, ha volgut destacar que el Consolat és “una eina per a potenciar el paper de Catalunya al món, especialment en l’àmbit europeu, per a constituir solucions efectives. Així, Catalunya ha de treballar en xarxa amb un paper de lideratge des de les institucions, l’àmbit civil i el teixit empresarial i econòmic”.

GALERIA D'IMATGES